Welke vissen zwemmen in het ven?

Na het toevoegen van de vissoorten ‘zeelt’ en de ‘kleine zilverwinde’ is het natuurlijk ook interessant om te weten welke vissoorten er nog meer zwemmen in het Baksche Ven.

8 à 9 jaar geleden is in afstemming met het waterschap een groot gedeelte van de vis eruit gehaald. Er zaten toen namelijk te veel vissen in het ven en dat was slecht voor de waterkwaliteit (de PH-waarde van het zwemwater werd destijds nog met chemicaliën op peil gehouden) èn slecht voor het doorzicht van het water.

Alleen al de vele karpers woelden de bodem constant om. Niet alle karpers zijn verwijderd – technisch is dat ook onmogelijk – en nu zwemmen er nog zo’n 12 karpers in het ven.

Omdat het een natuurven is met watervogels, komen er ook vanzelf vissen bij. Aan de poten van watervogels blijft namelijk kuit hangen. Zo kan er bijvoorbeeld in een ven waar geen vis voorkomt, vanzelf vis komen en zich voortplanten. Op een natuurlijk ven mag en moet ook gewoon vis zitten voor het biologisch evenwicht. Alleen de hoeveelheid grote karpers van destijds was iets te veel van het goede.

De vissen die er nu in zitten: karper (enkele), brasem (enkele), voorn, baars, paling (zit op elk natuurwater), zeelt (uitgezet), kleine zilverwinde (uitgezet).