Zwemmersjeuk?

Een aantal zwemmers in Het Baksche Ven heeft last van jeukende rode bultjes en/of rode uitslag. Deze verdwijnt na een paar dagen. Waterschap De Dommel heeft op ons verzoek watermonsters genomen om de oorzaak te achterhalen. Gedacht werd aan ‘zwemmersjeuk’ of ‘processierups’.

Vandaag werd bekend dat zowel de zwemmersjeuk als de processierups niet zijn aangetoond. Er is wel een waterplantje ‘Chara’ aangetroffen dat mogelijk de jeuk veroorzaakt. Waterschap De Dommel neemt aanstaande maandag opnieuw watermonsters, waarbij ook het waterplantje wordt onderzocht.

Vooralsnog is er dus nog geen duidelijkheid waar de jeukende uitslag vandaan komt. Ook is onduidelijk waarom slechts enkele zwemmers er last van hebben. Tips tegen de jeuk: talkpoeder of Calendula zalf.

Op de website van de GGD is meer te lezen over zwemmersjeuk: een hinderlijke, maar niet gevaarlijke irritatie van de huid. Het Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de GGD is ook telefonisch bereikbaar via 0900-3686868. http://www.ggdhvb.nl/Themas/Milieu-en-veiligheid/Zomer/Zwemwater/Cercarien